Dlaczego podjadamy?
Jaki jest nasz największy problem z utrzymaniem formy?
Badania pokazują, że AŻ U 80% ludzi to PODJADANIE! Niestety duży odsetek ludzi ma problem z utrzymaniem prawidłowej diety oraz zachowaniem odstępów między posiłkami. Stresujący tryb życia, nerwy w pracy i w domu nie pozwalają nam na łatwe trzymanie się zasad. Słodycze, słone przekąski sprawiają, że wzrasta pula przyjmowanych kalorii, a to powoduje brak oczekiwanych efektów, frustracje napędzające kolejne podjadanie.
Jak sobie z tym radzić?
W jaki sposób opanować chęć na podjadanie - czy głód?
Nie daj się skusić przez ciasteczko czy chipsy !
PO PIERWSZE WSZYSTKO JEST DLA NAS -DLA LUDZI!


MOJE SPOSOBY NA PODJADANIE
Plan posiłków
Często rozwiązaniem problemu z podjadaniem jest organizacja posiłków głównych i przekąsek. Najczęściej gdy nie masz co zjeść, a zaczynasz być głodna sięgasz po to co jest pod ręką. Często jest to nie odżywcze i nie zapewnia uczucia sytości, przez co za chwilę sięgasz po kolejną przekąskę jaka pojawi się w zasięgu Twojego wzroku.
Gotując obiad, sięgasz po drodze po garść orzechów, czekając aż makaron się dogotuje. Przechodzisz obok biurka sięgasz po ciasteczko, leżące na talerzyku.
Najlepszym i sprawdzonym sposobem jest zaplanowanie jedzenia na cały dzień i najlepiej przygotowanie go w pudełkach.
Nieważne czy pracujesz, czy chodzisz na uczelnie, przygotuj posiłki na raz, tak żeby wiedzieć co zjeść poklei. Oszczędzasz czas, swoją energię, zmniejszasz poziom stresu i ilość wydawanych pieniędzy na jedzenie, a przede wszystkim wyeliminujesz szansę na podjadanie.
Ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie sobie zdrowych ciasteczek owsianych, na które przepis znajdziesz poniżej.
Co jesz na śniadanie? Zamień śniadanie węglowodanowe na białkowo-tłuszczowe
Pewnie słyszałaś o tym, że na śniadanie to najlepiej owsianeczka, bo jest zdrowa pożywana i zawiera źródło węglowodanów złożonych uganiających energię nawet do 4 godzin?
MIT DIETETYCZNY!
Posiłki z dużą ilością węglowodanów – placuszki, naleśniki, owsianki, kanapki powodują nagłe skoki glukozy we krwi! Spożywając takie śniadanie dostajesz przypływ energii, koncentracji, który po godzinie mija i masz nagły spadek mocy i zejście! Pamiętaj, że o poranku również poziom kortyzolu jest wysoki – TAK HORMONU STRESU! Dlatego po takim śniadaniu przychodzi znów moment ochoty na słodkie i znów jesteś głodna i musisz coś zjeść – bo Twój organizm domaga się cukru.


Proponuje zastosowanie śniadań BIAŁKOWO- TŁUSZCZOWYCH.
Przygotuje dla Ciebie parę propozycji w następnym poście.
- awokado zapiekane z jajkiem i łososiem
- gofry kokosowe z twarożkiem z tofu i masłem migdałowym
- jajka sadzone z boczkiem i awokado
- szakszuka z chorizo
- omlet z białek z masłem orzechowym
- jajecznica z owocami
Opcji jest naprawdę dużo, ogranicza Cię tylko WYOBRAŹNIA!


Może jesteś spragniona?
Zastanów się, czy nie masz tak, że zjadłabyś coś, masz na coś ochotę, ale to tak naprawdę pragnienie, bo chce Ci się pić?
Mnie często organizm chce tak oszukać, dlatego bardzo dbam i pilnuje o odpowiednie nawodnienie. Wypij szklankę wody i odczekaj 15 min, jeśli głód nie minie, wtedy dopiero coś zjedz!

Sen, a podjadanie
Związek niewystarczającej ilości snu i jego wpływu na apetyt to obszerny temat. Jedno jest pewne, według badań niewsypanie w znaczący sposób wpływa na nasz apetyt oraz poziom odczuwanego głodu. Wszystko za sprawą HORMONÓW!
Naukowcy dowodzą, że osoby śpiące mało jedzą o około 500 kcal dziennie więcej, niż takie, które śpią minimum 7 godzin.
Czy warto więc zarywać nocki prowadząc zdrowy tryb życia?

Przemyśl sprawę podjadania
Dlaczego tak właściwie podjadasz?
- Stres?
- Smutek?
- Rezygnacja?
- NUDA?
STRES
Jeśli to stres, może czas znaleźć inne sposoby na odstresowanie. Może czas zacząć uprawiać więcej aktywności fizycznej, może musisz zacząć ćwiczyć siłowo, albo po prostu zacząć tańczyć? Może któryś z tych sposobów, będzie dla Ciebie odpowiedni i pozwoli Ci poradzić sobie z nadmierną ilością stresu w Twoim życiu. Często zajadanie stresu może prowadzić do niezdrowych relacji z jedzeniem, a nawet zamienić się w bulimię czy napady kompulsywnego objadania. Dlatego, jeśli czujesz, że w tym tkwi problem – REAGUJ!
SMUTEK
Jeśli zdarza Ci się podjadać wtedy, gdy jesteś smutna, np. bo masz miesiączkę i możesz wszystko, bo Ty się źle czujesz. Czy ktoś Ci powiedział coś niemiłego i teraz tak źle się czujesz. Niestety takie jedzenie powoduje jeszcze większy smutek, ponieważ do tego co już miałaś dokładasz jeszcze wyrzuty sumienia. Najlepszym rozwiązaniem w takim momencie będzie zaprzestanie smucenia, pójście pobiegać, czy na siłownie, albo obejrzenie ulubionego serialu czy kąpiel w wannie. Sposobów jest wiele, możesz pogadać z przyjaciółką czy z chłopakiem, ale nie zajadaj się w takich chwilach jedzeniem, bo potem organizm będzie identyfikował Twój stan z takim zachowaniem emocjonalnym i sam Ci przypominał o podajdaniau, jako sposobie na tą emocję.
REZYGNACJA
Każdy w życiu ma gorsze chwile. Każdy bywa zrezygnowany, bo coś mu się nie udaje, tylko to nie znaczy, że w takich momentach musisz jeść, żeby poradzić sobie z tym stanem. Zastanów się dlaczego tak się stało i pomyśl co mogłaś zrobić inaczej, idź na spacer, posłuchaj muzyki, a może spróbujesz medytacji? To naprawdę pomaga, a wiele aplikacji uczy jak to robić od poziomu początkującego.
NUDA
Nudzisz się i ciągle jesz? NIESTETY UDOWODNIONO, że to najczęstsza przyczyna podjadania. Siedząc w domu, kręcę się po kuchni i myślę co bym mogła tu zrobić i co zjeść. Jeśli mam dużo zajęć, treningi, pracę nie myśle o jedzeniu, bo nie mam na to czasu. Tu najlepszym rozwiązaniem jest planowanie zadań i robienie listy rzeczy do wykonania. Uwierz to naprawdę pomaga i pozwala w 80% wyeliminować problem podjadania! WIEM PO SOBIE!
Zdrowe ciasteczka owsiane to idealny sposób na podjadanie

Składniki:
- 170g płatków owsianych górskich
- 100g masła
- 2 jajka
- 40g erytrytolu
- 60g słonecznika
- 20g migdałów
- 95g mąki z grochu
- łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: miód, jak ktoś lubi bardziej słodkie i bardziej kaloryczne.

PRZYGOTOWANIE:
- Rozpuścić masło na ogniu, dodać erytrytol i ostudzić.
- Wymieszać suche składniki w misce, dodać masło i jajka, ewentualnie miód do smaku.
- Wymieszać, uformować ciasteczka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 20 min w 180 stopniach (góra-dół).


To było kilka moich rad, które mogą Ci pomóc. Mimo, że brzmi banalnie, zastosowanie ich może Ci pomóc wyeliminować problem.
POWODZENIA!
Podobał Ci się ten wpis? Możesz go udostępnić, aby przeczytali inni.
Dołącz do Facebooka, Instagrama, Paintresta, aby być na bieżąco z nowościami
